Wszyscy dążymy do tego, by prowadzić zdrowsze życie. Też to robię. Też zadawałam poniższe pytania:
Czy można nie dodawać cukru lub całkowicie z niego zrezygnować?
Odpowiedź brzmi „nie”.
▪️cukier jest potrzebny, by związać malutkie cząsteczki wody, które w mniejszym lub większym stopniu zawiera każdy składnik. A woda jest środowiskiem do rozwoju bakterii, czego nie chcemy. ▪️cukier to konserwant. To wiemy. ▪️cukier dodaje biszkoptom miękkości, rumieni je. ▪️bez cukru nie będzie sztywnej bezy. ▪️cukier powoduje, że krem angielski nie zostanie omletem. ▪️kupujemy deser, a desery są słodkie.
W dużym skrócie, nie można wziąć i usunąć cukier z przepisu. Daję go na tyle mało, na ile jest to możliwe, ponieważ sama nie lubię przesłodzonych deserów.
Słodsze są torty, w składzie których jest biała lub mleczna czekolada, natomiast staram się wtedy zrównoważyć tę słodkość nadzieniami.
No i warto czasem zjeść kawałek naprawdę dobrego tortu i się rozkoszować smakiem. Tak robię. A na co dzień wcale nie używam cukru.