PastryLab
Blog

Bez cukru?

Przydatne info Technologia

Wszyscy dążymy do tego, by prowadzić zdrowsze życie. Też to robię. Też zadawałam poniższe pytania:

Czy można nie dodawać cukru lub całkowicie z niego zrezygnować?

Odpowiedź brzmi „nie”.

▪️cukier jest potrzebny, by związać malutkie cząsteczki wody, które w mniejszym lub większym stopniu zawiera każdy składnik. A woda jest środowiskiem do rozwoju bakterii, czego nie chcemy.
▪️cukier to konserwant. To wiemy.
▪️cukier dodaje biszkoptom miękkości, rumieni je.
▪️bez cukru nie będzie sztywnej bezy.
▪️cukier powoduje, że krem angielski nie zostanie omletem.
▪️kupujemy deser, a desery są słodkie.

W dużym skrócie, nie można wziąć i usunąć cukier z przepisu. Daję go na tyle mało, na ile jest to możliwe, ponieważ sama nie lubię przesłodzonych deserów.

Słodsze są torty, w składzie których jest biała lub mleczna czekolada, natomiast staram się wtedy zrównoważyć tę słodkość nadzieniami.

No i warto czasem zjeść kawałek naprawdę dobrego tortu i się rozkoszować smakiem. Tak robię. A na co dzień wcale nie używam cukru.