PastryLab
Blog

CZARNY TORT: tak czy nie?

Przydatne info Blog
Coraz częściej wybieracie elegancki czarny kolor, jednak warto wziąć pod uwagę kilka kwestii dotyczących KAŻDEGO intensywnego koloru:
▪️ do uzyskania głębokiego odcienia potrzeba sporej ilości barwnika, co – moim zdaniem – nie jest zbyt zdrowe;

▪️ wszystkie ciemne i intensywne kolory (w tym również czerwony) mogą barwić zęby podczas jedzenia;

▪️ duża ilość barwników może czasem wywołać reakcje alergiczne, o których możemy nie wiedzieć – w mojej praktyce nigdy się to nie zdarzyło, ale słyszałam o takich przypadkach;
Jeśli jednak bardzo Ci zależy na czarnym torcie – oczywiście go przygotuję :)
▪️ warto rozważyć pastelowe kolory, które nie wymagają aż takiej ilości barwników

▪️ tort musowy o minimalnej wadze, pokryty cienką warstwą czarnego zamszu, barwi buzię znacznie mniej