Dubajska czekolada - zrób samodzielnie lub zamów u mnie!
Na moim Instagramie możesz obejrzeć dokładną rolkę krok po kroku:
Przygotuj samodzielnie lub zamów u mnie 🫶🏼
Moim zdaniem nie potrzebujesz tutaj dokładnego przepisu — ja wszystko robiłam “na oko”.
Składniki:
▪️ ulubiona mleczna czekolada (ja użyłam belgijskiej kuwertury)
▪️ ciasto kataifi (można kupić nawet w Auchan lub zamówić online)
▪️ masło
▪️ pasta pistacjowa 100%
▪️ pasta sezamowa tahini (opcjonalnie)
▪️ dobra szczypta soli
▪️ krojone pistacje (opcjonalnie)
Dodatkowo:
▪️ głęboka foremka do czekolady lub dowolna silikonowa foremka o większej głębokości
Instrukcje:
Temperowanie czekolady w mikrofali:
Czekoladę drobno siekamy lub używamy gotowych kaletek (ok. 1/3 odkładamy do osobnej miseczki). Pozostałą część topimy w mikrofali przez 30 sekund, następnie dokładnie mieszamy. Powtarzamy proces — możliwe, że wystarczy jeden raz, a czasem potrzeba jeszcze jednej serii. Wszystko zależy od ilości i wielkości kawałków czekolady, rodzaju naczynia itd.
Najlepiej, aby roztopiło się około 80% czekolady. Przy drugiej serii podgrzewania warto mieszać co 10 sekund i kontrolować proces! Pamiętaj, że naczynie się nagrzewa, więc reszta czekolady powinna rozpuścić się samoistnie.
Następnie partiami dodajemy wcześniej odłożoną czekoladę, cały czas mieszając. Celem jest uzyskanie konsystencji, przy której czekolada zostawia wyraźny ślad przy spływaniu z łyżeczki, a dalsze topienie staje się coraz trudniejsze (a nawet niewykonalne).
Uwaga! ‼️ Kawałki dodawanej czekolady nie mogą być zbyt duże — najlepiej, żeby były podobne wielkością do kaletek.
Przygotuj samodzielnie lub zamów u mnie 🫶🏼
Moim zdaniem nie potrzebujesz tutaj dokładnego przepisu — ja wszystko robiłam “na oko”.
Składniki:
▪️ ulubiona mleczna czekolada (ja użyłam belgijskiej kuwertury)
▪️ ciasto kataifi (można kupić nawet w Auchan lub zamówić online)
▪️ masło
▪️ pasta pistacjowa 100%
▪️ pasta sezamowa tahini (opcjonalnie)
▪️ dobra szczypta soli
▪️ krojone pistacje (opcjonalnie)
Dodatkowo:
▪️ głęboka foremka do czekolady lub dowolna silikonowa foremka o większej głębokości
Instrukcje:
- Ciasto kataifi kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem (masła nie żałujemy! 😋).
- Smażymy na średnim ogniu, aż ciasto pięknie się zarumieni. Gotowe przekładamy do większej miski i pozostawiamy do wystudzenia.
- Temperujemy dobrej jakości mleczną czekoladę i rozprowadzamy ją równomiernie po foremce. Jeśli warstwa będzie zbyt cienka, można nałożyć drugą – po wcześniejszym schłodzeniu formy w lodówce przez około 10 minut. Po wyłożeniu czekolady formę odstawiamy na 30 minut do stężenia.
- Do przestudzonego kataifi dodajemy pokrojone pistacje, łyżeczkę tahini, 2–4 kopiaste łyżki pasty pistacjowej 100% (dodajemy tyle, aż masa wygląda apetycznie i smakuje idealnie) oraz dobrą szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
- Przygotowaną masę wykładamy na warstwę czekolady w foremce i równomiernie rozprowadzamy łyżką. Na wierzch wylewamy resztę świeżo zatemperowanej czekolady. Opcjonalnie dekorujemy liofilizowanymi owocami, pistacjami lub odrobiną soli.
- Foremkę odstawiamy do lodówki na 2–3 godziny, aż wszystko pięknie stężeje.
- Na koniec… zjadamy całość bez wyrzutów sumienia! 😍
Temperowanie czekolady w mikrofali:
Czekoladę drobno siekamy lub używamy gotowych kaletek (ok. 1/3 odkładamy do osobnej miseczki). Pozostałą część topimy w mikrofali przez 30 sekund, następnie dokładnie mieszamy. Powtarzamy proces — możliwe, że wystarczy jeden raz, a czasem potrzeba jeszcze jednej serii. Wszystko zależy od ilości i wielkości kawałków czekolady, rodzaju naczynia itd.
Najlepiej, aby roztopiło się około 80% czekolady. Przy drugiej serii podgrzewania warto mieszać co 10 sekund i kontrolować proces! Pamiętaj, że naczynie się nagrzewa, więc reszta czekolady powinna rozpuścić się samoistnie.
Następnie partiami dodajemy wcześniej odłożoną czekoladę, cały czas mieszając. Celem jest uzyskanie konsystencji, przy której czekolada zostawia wyraźny ślad przy spływaniu z łyżeczki, a dalsze topienie staje się coraz trudniejsze (a nawet niewykonalne).
Uwaga! ‼️ Kawałki dodawanej czekolady nie mogą być zbyt duże — najlepiej, żeby były podobne wielkością do kaletek.