W naszej czekoladzie procesowi karmelizacji poddany jest cukier, który już jest w składzie czekolady.
Oczywiście, bierzemy najlepszą czekoladę, jaką możemy, i bez dodatków.
Używamy taką czekoladę tak samo jak białą (kremy, polewy, ganache itd), ma ona karmelowy smak oraz jest łatwa w zrobieniu.
▪️dajemy czekoladę najlepiej do ceramicznego lub szklanego naczynia żaroodpornego
▪️piekarnik ustawiamy na 140 stopni (góra-dół) i zostawiamy czekoladę na ok. 10 min, ale cały czas obserwujemy proces, bo każdy piekarnik jest inny!
▪️cukier zacznie się karmelizować, za każdym razem trzeba ją wyciągać i dokładnie mieszać, aż znowu będzie gładka.
▪️powtarzamy 3-4 razy, czekolada powinna mieć ładny karmelowy kolor oraz przyjemny zapach.
Czas karmelizacji zależny jest od tego, jak dużo jest czekolady oraz jaka jest faktyczna temperatura w piekarniku 😌