PastryLab
Blog

Сena tortów

Przydatne info

Z czego składa się cena tortów?


Napisałam ten post po to, by budować świadomość. Wiem, że nie możecie wiedzieć o wszystkim i jest to rzeczą naturalną.


▪️składniki. Moje koszty są naprawdę wysokie.
Belgijskie czekolady z różnych półek cenowych, praliny, orzechy i pasty orzechowe, najlepsza śmietanka, francuskie puree owocowe oraz mrożone owoce i chrupki.
▪️ilość oraz rodzaje nadzień.
Zawsze chcę, by torty były ciekawsze. Dlatego nie robię standardowo 2-3 nadzień, tylko 3-4 (biszkopt, warstwa chrupiąca, owoce oraz kremy/ganache).
▪️moje szkolenia.
Inwestuję w swoją wiedzę.
▪️stylizacja.
Piekę makaroniki, kupuję kwiaty, robię figurki z masy cukrowej (a to zajmuję godziny pracy).
▪️podatki
▪️księgowość
▪️inne wydatki ("ukryte" dla klienta koszty)
Folie aluminiowe oraz spożywcze, worki cukiernicze, wykałaczki, taśmy florystyczne, dekoracje (posypki), złoto i srebro jadalne, folia rantowa, foremki Silikomart, woda, prąd, pudełka, podkłady, dezynfekcja, środki myjące, rękawiczki jednorazowe, ręczniki papierowe, wstążki, Lightroom… tego jest naprawdę sporo! I to wszystko wchodzi w „skład” każdego tortu 😊

https://www.instagram.com/p/CWVHmvFItwq/