Bardzo chciałabym się podzielić z Wami naszą cudowną sesją Świąteczną oraz moim ulubionym przepisem na mięciutkie aromatyczne pierniczki!
Składniki:
1,5 jajka L (lub 1 jajko + żółtko)
120 gr cukru
60 gr miodu gryczanego
75 gr masła 82-83% tłuszczu
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki sody
przyprawa do piernika (ja nie zawsze ją dodaję)
300 gr mąki tortowej
Instrukcje
Do rondelka dodajemy jajka, cukier, miód, masło, sól, przyprawy.
Kładziemy na średni ogień i cały czas mieszając trzepaczką doprowadzamy prawie do wrzenia ale nie gotujemy.
Dodajemy 1/2 łyżeczki sody i dokładnie razem wymieszać (powstanie piana, która później zniknie).
Schładzamy masę w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszając następie dodajemy 300 gr mąki i mieszamy ciasto.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki w folii spożywczej najlepiej na noc lub kilka godzin.
Rozwałkowujemy ciasto następnie wycinamy pierniczki i pieczemy przy 170 stopniach do zarumienienia.
PRZYDATNE WSKAZÓWKI
Ciasto najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem i wypiekać pierniczki na papierze do pieczenia.
Po wymieszaniu ciasto powinno się praktycznie nie przyklejać do palca a po dotknięciu być błyszczącym (można też sprawdzić łopatką silikonową, wystarczy ją przyłożyć do ciasta i lekko nacisnąć.
Nie dodajemy mąki do jeszcze ciepłej masy miodowej! Ciasto weźmie więcej mąki co spowoduje, że pierniczki będą twardsze.
Pierniczki z tego ciasta mogą być nieco grubsze, a wypiekać je należy do lekkiego zarumienienia, by pozostałe one miękkimi, ale nie muszą :)
Ciasto najlepiej odkładać do lodówki, by pozostało ono plastycznym i się nie rozrywało.
Pierniczki można pokrywać lukrem i posypkami.
Pozostałości ciasta można zamrozić i potem użyć ponownie po rozmrożeniu w lodówce.
Przechowywać pierniczki najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku