Bardzo chciałabym się podzielić z Wami naszą cudowną sesją Świąteczną oraz moim ulubionym przepisem na mięciutkie aromatyczne pierniczki!
Składniki:
- 1,5 jajka L (lub 1 jajko + żółtko)
- 120 gr cukru
- 60 gr miodu gryczanego
- 75 gr masła 82-83% tłuszczu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki sody
- przyprawa do piernika (ja nie zawsze ją dodaję)
- 300 gr mąki tortowej
Instrukcje
- Do rondelka dodajemy jajka, cukier, miód, masło, sól, przyprawy.
- Kładziemy na średni ogień i cały czas mieszając trzepaczką doprowadzamy prawie do wrzenia ale nie gotujemy.
- Dodajemy 1/2 łyżeczki sody i dokładnie razem wymieszać (powstanie piana, która później zniknie).
- Schładzamy masę w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszając następie dodajemy 300 gr mąki i mieszamy ciasto.
- Gotowe ciasto wkładamy do lodówki w folii spożywczej najlepiej na noc lub kilka godzin.
- Rozwałkowujemy ciasto następnie wycinamy pierniczki i pieczemy przy 170 stopniach do zarumienienia.
PRZYDATNE WSKAZÓWKI
Ciasto najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem i wypiekać pierniczki na papierze do pieczenia.
Po wymieszaniu ciasto powinno się praktycznie nie przyklejać do palca a po dotknięciu być błyszczącym (można też sprawdzić łopatką silikonową, wystarczy ją przyłożyć do ciasta i lekko nacisnąć.
Nie dodajemy mąki do jeszcze ciepłej masy miodowej! Ciasto weźmie więcej mąki co spowoduje, że pierniczki będą twardsze.
Pierniczki z tego ciasta mogą być nieco grubsze, a wypiekać je należy do lekkiego zarumienienia, by pozostałe one miękkimi, ale nie muszą :)
Ciasto najlepiej odkładać do lodówki, by pozostało ono plastycznym i się nie rozrywało.
Pierniczki można pokrywać lukrem i posypkami.
Pozostałości ciasta można zamrozić i potem użyć ponownie po rozmrożeniu w lodówce.
Przechowywać pierniczki najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku
Oczywiście, taką sesję (i wiele innych) może dla was wykonać Lola - fotograf rodzinny, ślubny i wizerunkowy w Krakowie :) Wiele naszych wspomnień uwieczniła właśnie ona!