Zaskocz bliskich roladą bezową 🥰 robi się szybko i jest nieziemsko pyszna!
⠀ Przepis na bezę Pavlova (tak, można z niej zrobić również roladę) znajdziesz tu.
Jedyna różnica jest w temperaturze. Roladę trzeba piec na papierze przez 30 min i przy 145-150 stopniach. Przełożyć z blachy na stół i pozostawić na papierze do wystygnięcia. ⠀ Krem. Uwielbiam!!! ▪️250 g śmietanki 36% ▪️200 g mascarpone dobrej jakości ▪️50 g cukru pudru ▪️prawdziwa wanilia lub cukier z wanilią (jeśli bierzesz cukier z wanilią 10 g, dodaj o 10 g mniej cukru pudru) ⠀ Wszystkie dobrze schłodzone składniki umieść w misce miksera i ubijaj przy wysokich obrotach aż krem zrobi się gęsty. Jak tylko to się stanie, wyłącz mikser by mascarpone się nie rozwarstwił! ❗️Pamiętaj, aby składniki były dobrze schłodzone❗️ ⠀ Wyłóż krem na bezę i rozsmaruj go łopatką/łyżka/szpatułką. Chaotycznie wyłóż ulubione świeże jagody (maliny, truskawki, borówki świetnie pasują, można dodać trochę świeżej mięty), następnie ostrożnie zwiń roladę i daj ją do lodówki na ok. godzinę. ⠀ Ja tym razem zrobiłam dżem z marakują, kawałkami mango i limonką 🤤🥭 ⠀ Smacznego!