PastryLab
Blog

Rolada Pavlova

Przepisy

Zaskocz bliskich roladą bezową 🥰 robi się szybko i jest nieziemsko pyszna!


Przepis na bezę Pavlova (tak, można z niej zrobić również roladę) znajdziesz tu.

Jedyna różnica jest w temperaturze. Roladę trzeba piec na papierze przez 30 min i przy 145-150 stopniach. Przełożyć z blachy na stół i pozostawić na papierze do wystygnięcia.

Krem. Uwielbiam!!!
▪️250 g śmietanki 36%
▪️200 g mascarpone dobrej jakości
▪️50 g cukru pudru
▪️prawdziwa wanilia lub cukier z wanilią (jeśli bierzesz cukier z wanilią 10 g, dodaj o 10 g mniej cukru pudru)

Wszystkie dobrze schłodzone składniki umieść w misce miksera i ubijaj przy wysokich obrotach aż krem zrobi się gęsty.
Jak tylko to się stanie, wyłącz mikser by mascarpone się nie rozwarstwił!
❗️Pamiętaj, aby składniki były dobrze schłodzone❗️

Wyłóż krem na bezę i rozsmaruj go łopatką/łyżka/szpatułką.
Chaotycznie wyłóż ulubione świeże jagody (maliny, truskawki, borówki świetnie pasują, można dodać trochę świeżej mięty), następnie ostrożnie zwiń roladę i daj ją do lodówki na ok. godzinę.

Ja tym razem zrobiłam dżem z marakują, kawałkami mango i limonką 🤤🥭

Smacznego!