Nowy trend cukiernictwa - miękkie ciasteczka NY cookies z różnymi dodatkami. Dzielę się z Wami przepisem, który możecie modyfikować według własnego uznania.
Zanim rozpoczniesz pieczenie, przeczytaj cały przepis, by jak najlepiej zrozumieć kroki. Należy przestrzegać podanych gramatur. Wymiana składników takich jak cukier, masło ilość mąki itd. będzie mieć wpływ na rezultat.
Przepis możesz śmiało podwoić, jeśli chcesz upiec 10 ciastek o 2 różnych smakach lub po prostu zrobić więcej ciasteczek. Masło oraz jaja muszą być temperatury pokojowej. Możesz pozostawić odmierzoną ilość składników poza lodówką na noc albo wyciągnąć je na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia.
Przepis na 5 ciasteczek:
masło min. 82% - 100 gr.
cukier trzcinowy lub zwykły (lub 50/50) - 80 gr.
jajko L - 1 szt.
pasta waniliowa lub cukier z prawdziwą wanilią
mąka - 180 gr.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
szczypta soli
dodatki:
orzechy nerkowca/ pekan/ ziemne / pistacje łuskane - 80 gr
kalety czekoladowe/ czekolada (najlepiej do zapiekania, ale Twoja ulubiona też może być, ja używam belgijskiej) - 50-60 gr.
Opcjonalnie suszona żurawina lub wiśnie suszone.
Nadzienia:
1. konfitura malinowa:
malina mrożona/żurawina/jagody/czerwona porzeczka - 150 gr.
skrobia kukurydziana - 2 łyżeczki
cukier - 2 płaskie łyżki.
2. ulubiona pasta orzechowa. Pasta nie może być zbyt gęsta! ewentualnie można ją wymieszać z mlekiem zagęszczonym słodzonym temperatury pokojowej. dodawaj po troszkę i próbuj!
3. kajmak (opcjonalnie)
Przygotowanie
Masło ubijać mikserem razem z cukrem na wysokich obrotach, aż powstanie puszysta biała masa.
Dodać jajko/a, pastę waniliową i ubijać, aż składniki się połączą.
Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto mikserem.
Jeśli robisz podwójną porcję, daj teraz talerz na wagę kuchenną, wyłóż ciasto i zważ całość. Podziel na 2 równe części i daj do misek. Czas na dodatki :)
Orzechy posiekaj na kawałki nożem (na przykład nerkowca) i dodaj do ciasta. To samo zrób na przykład z orzechami ziemnymi.
Posiekaj białą czekoladę na kawałki mniej-więcej 5x5 mm lub weź gotowe dropsy czekoladowe i od razu dodaj do masy z nerkowcem. Powtórz to samo z mleczną lub deserową czekoladą i dodaj do drugiej miski z orzeszkami ziemnymi.
Połącz składniki między sobą łopatką silikonową.
Wyłóż ciasto na talerz i zważ. Podziel na 5 części i zrób kuleczki. Powtórz to samo z ciastem z drugiej miski.
Gotowe kuleczki nieco spłaszcz dłonią i daj do zamrażarki na 30 min lub nawet kilka dni, jeśli masz zamiar upiec je później. Tego kroku nie można pominąć.
Do rondelka z grubym dnem daj zamrożone maliny, cukier oraz skrobię kukurydzianą. Mieszaj składniki na średnim ogniu, aż konfitura zgęstnieje i jej kolor z jaśniejszego zmieni się na naturalny. Gotuj przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając. Odstaw.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia wyłóż ciastka w odstępach od siebie.
Ustaw timer na 20 min, ale patrz też, by ciastka się zarumieniły.
W międzyczasie przelej maliny oraz pastę orzechową do worka cukierniczego. możesz też dać kajmak ze sklepu lub użyć obydwa nadzienia :)
Ciastka wyjmujemy z piekarnika, dajemy im kilka min, robimy dziurkę workiem cukierniczym i wypełniamy nadzieniami jeszcze ciepłe ciastka.
Czekoladę rozpuść impulsami w mikrofali, polej ciastka i dodaj posiekane orzeszki/owoce liofilizowane/ mini ciasteczka.
Możesz zaczekać, aż wystygną lub rozkoszować się od razu :)
Jeśli nie masz czasu na pieczenie, to pamiętaj, że zawsze możesz pisać do mnie, by zamówić ciasteczka New York cookies z belgijską czekoladą w różnych smakach w Krakowie nawet z dostawą!
Życzę smacznego i mam nadzieję, że przepis się wam spodoba :)