PastryLab
Blog

Karmelizowana biała czekolada

Przepisy

Kolejny przepis #pastrylab_przepisy na karmelizowaną białą czekoladę, którą zrobisz sama z domu za pomocą mikrofali ;)


Najważniejsze zasady:
▪️dobra biała czekolada bez dodatków
▪️dokładnie mieszamy po każdym podgrzewaniu! Nawet jak wydaje Ci się, że nic tam się nie dzieje.

By zrobić taką czekoladę, musimy ją spalić. Nie oznacza to, że ma ona się usmażyć do czarnego koloru, dlatego topimy ją impulsami po 20-22 sek. dokładnie mieszając.
Czekolada będzie gęsta po wyciągnięciu z mikrofali, ale stanie się płynna po wymieszaniu.
Będzie powoli zmieniała kolor, aż uznasz, że jest dla Ciebie idealna.

1. Ok. 100 g czekolady topimy przez 15 sek., mieszamy. Powtarzamy.
2. Dalej dajemy na ok. 20-22 sek. 10-15 razy (nie liczyłam) mieszając za każdym razem.
Tyle.

Taka czekolada będzie mniej słodka, bo nie dodajemy do niej karmelu, tylko karmelizujemy już dodany do czekolady cukier.

Można zrobić z niej ganache, polewy itd. Czyli to wszystko co robicie z białą.