Kolejny przepis #pastrylab_przepisy na karmelizowaną białą czekoladę, którą zrobisz sama z domu za pomocą mikrofali ;)
Najważniejsze zasady:
▪️dobra biała czekolada bez dodatków
▪️dokładnie mieszamy po każdym podgrzewaniu! Nawet jak wydaje Ci się, że nic tam się nie dzieje.
![](https://static.tildacdn.com/tild6161-3366-4336-b939-613832363034/DSCF3098.jpg)
By zrobić taką czekoladę, musimy ją spalić. Nie oznacza to, że ma ona się usmażyć do czarnego koloru, dlatego topimy ją impulsami po 20-22 sek. dokładnie mieszając.
Czekolada będzie gęsta po wyciągnięciu z mikrofali, ale stanie się płynna po wymieszaniu.
Będzie powoli zmieniała kolor, aż uznasz, że jest dla Ciebie idealna.
1. Ok. 100 g czekolady topimy przez 15 sek., mieszamy. Powtarzamy.
2. Dalej dajemy na ok. 20-22 sek. 10-15 razy (nie liczyłam) mieszając za każdym razem.
Tyle.
Taka czekolada będzie mniej słodka, bo nie dodajemy do niej karmelu, tylko karmelizujemy już dodany do czekolady cukier.
Można zrobić z niej ganache, polewy itd. Czyli to wszystko co robicie z białą.