PastryLab
Blog

Beza Pavlova

Przepisy

Beza Pavlova (8 porcji lub duży tort, można też zrobić pół porcji)

▪️białka w temp. pokojowej 160 g
▪️cukier 270 g
▪️skrobia kukurydziana 20 g
▪️ocet 6-9% 1,5 łyżeczki

Ubić białka do lekkiej piany z jednorodnymi bąbelkami (ma być podobna do piwnej piany). Dodawać cukier stopniowo i ubić bezę na sztywno, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Dodać skrobię oraz ocet, ostrożnie wymieszać łopatką i uformować łyżką 8 gniazd lub tort.

Wypiekać w 100-110 stopniach ok. 40-60 min (w zależności od rozmiaru). Beza powinna łatwo odchodzić od papieru do pieczenia, ale pozostać miękką w środku.

Dodać ulubiony krem lub bitą śmietanę i owoce 

Rolada Pavlova tu